top of page

Här svarar vi som går på Grafisk design och illustration på frågor som ni kanske kan tänkas vilja ställa.

Q&A

Frågor

Behövs arbetsprover för att söka in?

Ja, man ska skicka in 5-8 valfria arbetsprover. Mer information hittar man under "Ansökan" på fridhemsfolkhögskola.se

Om du söker till tvåan är det ett lite större arbetsprov.

Var kan man se era uppgifter och arbeten?

Det går att se både på Instagram (@fridhemgrafiskdesign) och hemsida (den du just nu kollar på), samt lite på Fridhems Folkhögskolans Instagram och hemsida.

Jobbar ni bara digitalt?

Det är ungefär hälften analogt och hälften digitalt men vi bygger också broar mellan de båda. Man får även välja lite hur man vill arbeta med vissa uppgifter.

Hur brett är Grafisk design och illustration på Fridhem?

Det är väldigt brett. Vi varierar mellan att rita, måla, jobba digitalt, skapa annat för hand som exempelvis skulptera osv.

I många fall får man välja de tekniker och material man vill arbeta med. 

Måste jag kunna mycket om grafisk design innan jag söker?

Nejdå, man lär sig grunderna och programmen under utbildningens gång. Det viktigaste är att ha ett genuint intresse för kreativt skapande och grafisk design. Till tvåan krävs dock en del förkunskaper.

Är det mycket grupparbete?

Det förekommer, men man har väldigt mycket frihet och får för det mest välja grupperna själv. 

När börjar och slutar lektionerna?

Under läsåret 22/23 är ettornas lektioner lagda mellan 10-16 på måndagar och 9.30-16 på onsdagar till fredagar. På tisdagar är det oftast eget arbete, då man självständigt arbetar med sin uppgift. Tvåorna har lite friare tider men börjar generellt en halvtimme senare än ettan.

Vad har varit det mest oförglömliga ni har gjort under utbildningen?

Det är såklart olika från person till person. Samarbeten mellan de olika linjerna brukar kännas lite extra roliga, då uppgifterna ofta är större och man får chansen att jobba med andra människor och kombinera olika konstformer.  

Hur är lärarna?

De är väldigt kunniga inom både grafisk design och illustration och hjälper en mycket under arbetets gång. 

Vad är det bästa med att gå Grafisk design och illustration på Fridhem?

Att man får en bra grund inom grafisk design, och att man får jobba både analogt och digitalt. Det är en bra plats att utforska sitt konstnärliga uttryck när man är i början av sitt skapande. 

Hur mycket umgås de olika linjerna med varandra?

I början av året är det många träffar tillsammans och under årets gång är det en del samarbeten. Många linjer bjuder också in till café, där deltagarna bjuder på fika och visar upp saker som de har jobbat med. Utanför skoltid är det även många gemensamma fester. Man kommer alltså att träffa folk från andra linjer, men det är såklart upp till en själv hur mycket man vill engagera sig.

Har eleverna många aktiviteter utanför skoltid?

Nej, inte schemalagda aktiviteter. Efter att man har slutat för dagen får man göra vad man vill! Tåg och buss ligger nära skolan, så varför inte passa på att utforska närliggande byar eller kanske Malmö!

Hur är skolmaten?

Den är mumsig! Det finns en stor salladsbuffé och både vegetarisk och köttbaserad kost. OCH efterrätt 1 gång i veckan! Personalen fixar även specialkost till de som behöver.

Hur ser internatet ut?

Rummen varierar i storlek och utseende beroende på vilket hus man bor i. Det går att hitta lite videor på våran Instagram under händelsehögdpunkten “Q&A”, med exempel på hur rummen kan se ut. Mer information om internatet finns även på fridhemsfolkhögskola.se

bottom of page